RSS

Nu blev det väldigt tyst

18 Jul

när bilen med Västeråsfolket for iväg och mamma och syrran skall till storbyn för lite proviantering mm. Stannar hemma så att vovven får sällskap då gulliganerna och Jan for till simskolan.

Nu så kom de iväg. Mammas bil ville inte hoppa igång.

Det har i alla fall varit god hjälp vi har fått och morbror K har jobbat bra här med allt från elektriska funderingar till trappfix. Dörren till logen blev kanoners nu och färg skall inköpas så skall det bli målat och fint också.

Det blev besök på gården hos pappas kusin igår. Vi har inte varit där sedan den nya frigående driften med robotmjölkning kommit i drift så det passade fint att vi hängde med allihop. Jösses vilken anläggning och vad bra kossorna har det där! Allt från ”biltvättsborste” som de kan få massage av och klia sig på till vadderade sovspiltor där flera låg och sov så gott. De kan gå ut och in i hagen som de vill, stoppar in huvudet i foderbåset och chippet läser av hur mycket kraftfoder kossan skall ha och när hon åt förra gången så att hon inte får för mycket. Vill de bli mjölkade står de på kö in till maskinen som sköter sig helt automatiskt och hittar spenarna med laser. Förundrad över tekniken jag… melassen som går per automatik på band och lägger upp små högar som de får äta fritt. Automatisk dyngraka som går över golvet och de lyfte så snällt på benen. De lär sig fort. Dumma så de är smarta 🙂 Vackra djur är det tycker jag och rena och fina.

Vi fick kolla på baksidan och då kom husmor på cykel med sina 4 STORA hundar. Robin är nog den största labrador jag har sett och han kom och lutade sig mot benen på en så det kändes att det var styrka där. Smulan satt med Molle först och kliade så han låg på rygg till slut och somnade 🙂 Sedan vill Robin har samma behandling så han föste bort honom och klämde sig intill henne och hon satt så tokigt så hon trillade bakåt med hunden över sig fnissandes – tyvärr hade jag inte mobilen med mig. Räknade inte med sådana härliga tillfällen till att fota 🙂 Men K hade sin med sig och fångade Moa och åldermannen Molle och Moa var överlycklig att ha så många hundar att gosa med. Både dessa herrar, Humlan och ja vad nu den andra stora svarta retrivervarianten hette kommer jag ihåg nu, höll sig tätt intill ungarna ♥
Moa-och-Molle
Sedan fick vi även frågan om vi ville se kalvarna och det ville vi absolut! Vi genade och där hade kossorna gått och gluuuffs sa de så hade mamma trampat ner med fötterna i varsin koruka 🙂 Sandaler på fötterna givetvis så det fick bli lite avspolning innan hon fick sätta sig i bilen hemåt 🙂 Det gjorde vi alltid när vi var små här i byn när vi mer eller mindre bodde i ladugården hos Sven. Gick ut barfota i hagen och ställde ner fötterna långsamt i varma korukor så att det sipprade mellan tårna 🙂

Syrran är väl den mest djurbitna i vår familj, gammal Blå Stjärna och ja det är liksom där hon hör hemma, med djuren. Tror bestämt att suget att vara i ladugården kom tillbaka – eller vad säger du Annie? 🙂
Systern-hos-kalvarna
Hon hade 70 tjurkalvar när hon var sambo i mitten av 80-talet så hon kan handskas med dem. De här är ju så söta! Inte börjat med foder än utan får mjölk. Här blev vi kvar en stund och Jocke och Moa vågade till slut låta lillkalven få suga på fingrarna. Det hade de aldrig provat förut. Tror även att Smulan blev sugen på att vara på lantgården igen. Vi bor ju så nära och det är bra för ungar att få ha djur omkring sig. Då jag inte vet statusen på min allergi vad gäller närkontakt med dem så avstod jag denna gång. När vi var här på sommarlovet hos bonden i byn här så älskade jag att ha hand om de goa kalvarna. Lilla E bor där mer eller mindre då bästa kompisen/grannens mamma är piga på gården , så hon hade varit med när flera av dessa små kom till världen och rörde sig vant i lokalerna. Härligt sommarlov!
Moa-hos-kalven Jocke-hos-kalvarna
Ja det blev en härlig och intressant tur på gården och alla var nöjda när vi for hemåt. Väl hemma blev det till att skura mammas sandaler och skoinlägg samt att alla doftade ladugård så det blev duschkö innan vi gick över till Vita Huset där det vankades Tacos som avslutningsmiddag.

Kanske skulle ta ut gräsklipparen och köra finliret som inte Jocke vågade sig på men vilket jobb han gjorde åt oss! Klippte hela gräsmattan på nersidan – det tackar vi för! Några timmars jobb som vi kan göra annat på! Tror bestämt att han tyckte att det var roligt att få köra 🙂
Jocke-klipper-gras
När morbrodern fixade dörren till logen kom kreativiteten fram hos Lilla E och Moa och de frågade om de fick ta lite överblivna grejer från dörren och så hämtade de en PET-flaska och efter en stund kom de med denna ”matautomat” som de hade sett på Facebook 🙂
Amigos leksak
Fin blev den med limmade stenar och allt. Kreativa ungar. Moa är jätteduktig att teckna så jag hoppas att hon fortsätter att utveckla den talangen. De har haft jätteroligt de här dagarna och roligt att tremänningarna kommer så bra överens tycker jag.

Oj nu får jag sluta och kila ut och se vad Amigo fick syn på för djur för nu blev det ett hysteriskt falsettskall därute som inte hör till vanligheterna mer än när det kommer små djur som han inte får tag på 🙂 Svejs!

Annonser
 
6 kommentarer

Publicerat av på 18 juli, 2014 i Vardagsinlägg

 

6 svar till “Nu blev det väldigt tyst

 1. Annie

  18 juli, 2014 at 14:34

  Jodu det skulle sitta mumma det att kunna jobba med dessa underbara djur igen!! Tyvärr så vill ju kroppen inte riktigt samma sak men lite kalvgos då och då går ju bra!!!

   
  • Suttecity

   18 juli, 2014 at 14:35

   Ja du får åka dit och ha lite kalv- och hundterapi 🙂

    
 2. Jag

  18 juli, 2014 at 18:52

  Det lät väldigt avancerat i ladugården! Haha, gick ni verkligen och ställde er i korukorna!?

  Bra med lite hjälp med ditt och datt, du har fullt upp ändå som det är.

   
  • Suttecity

   18 juli, 2014 at 18:56

   Ja när vi var yngre gjorde vi det. Varma och goa 🙂

   Han har en förmåga att klyra ut saker och få till det snyggt så det var skönt att få help.

    
 3. Znogge

  18 juli, 2014 at 22:42

  Det är nog bättre att ställa sig barfota i alla fall 😉 Om man nu ska göra det! Vilken härlig dag ni fick. Hos oss säger vi komockor!

   
  • Suttecity

   19 juli, 2014 at 12:41

   Idag skulle jag nog inte sätta ner fossingarna frivilligt i en koruka/komocka 🙂 Men nyfiken som man var som barn var man ju tvungen att testa och vi hetsade nog varandra också vem som vågade och sedan var man väl lite ”tuff” när man hade besök av jämnåriga kompisar och skulle visa att man vågade. Att det var äckligt bajs tänkte man nog inte på då 🙂

   Roligt att höra olika dialektala varianter på samma sak 🙂

   Ja ungarna var mer än nöjda och jag tror bestämt att de kommer tebax 🙂

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: