RSS

Växtkraft

29 Apr

Förvisso sådde jag den första omgången med frö i slutet av februari, men man kan ju tycka att det är olika såtid för att hinna få blommor och frukt innan jul. Typ.

Jag fick ju några frön från en av kollegans minitomater som blir hängande busktomater. De fanns att beställa på nätet men det var dyra påsar så jag hoppades på denna lilla leverans. En planta kom upp. En… men den har hängt i och den blev såpass att det blev läge att sätta om den och för att vara rädd om rötterna så bara välte jag ur den och satte allt i kruka och fyllde upp med jord för några veckor sedan. Är som ni kanske förstår rädd om det lilla livet 🙂 Den får lätt gödning och nu står den tillsammans med alla andra miniplantor på altanen.  Härom dagen såg jag att det kommit upp något grönt i jorden. Det är köpejord så det brukar aldrig vara ogräs med. Och si på f*n, det är två frön till som har tagit sig! Hur lång grotid kan det vara på en skala? I morse såg jag en till så nu är det tre stycken till på G, minst, så nu är det väl hundan om det inte skall klara sig. Tomaterna heter ”Hundreds and Thousands” så då kan ni kanske gissa hur mycket den skall leverera 🙂 Länkade till bilder på Google. De är så små tomater, men oj så goda. Skall verkligen se till att ta fröer om det klarar sig och kommer igång.

Tomat

Då jag inte alls var säker på att de skulle ta sig så köpte jag en påse med ”Tiny Tim” och där brakade de igång på någon vecka.
Tiny-Tomat
Som sagt, det är lite mer drag i Tiny Tim 🙂 Skall ägna tisdagen till att plantera om både parikor, tomatplantor och tagetesen. Har en blandad omgång och en påse gul sammetstagetes.  Det var flera som lade sig och inte ville trots att jag var försiktig med att spraya och inte vattna direkt med kanna. Vid en närmare inspektion såg jag att sytrådsrötterna ju nästan var uppe vid ytan så det var inte mycket för dem att hålla upp sig på. Fyllde på lite försiktigt med jord och hej vad det tog sig 🙂 Det är lite småpillrigt när man skall rädda rötterna. Brukar förså några tagetes så jag kan få till blomlådor. Annars brukar jag så dem direkt i rabatten – då vi har Vinbergssnäckor så får jag hållas i kärl som kan ha koppartejp på sig – det blir som häckar så testa så  har ni fina låga häckar som blommar ända in på hösten.

Men som sagt, de är smaskens tycker våra Vinbergssnäckor… det blir allt som oftast bara en stolk kvar..
snäcka äter tagetes
Hur irro jag blir på dem?? Ja ni kan ju gissa…

När jag fixade rabatten 2003, som jag nu jobbar med att avlägsna tujorna, såg ut så här längre fram den sommaren
2003-anläggning-rabatt-augusti
Ni ser mängden med tagetes. Tujorna lagom stora. Det gick över 🙂
Något år efter att jag fick ordning på rabatten blev det invasion av snäckor och det var bara att glömma odla tagetes med direktsådd. Tror faktiskt att snäckorna är de enda som älskar dem. Well, vi får se hur det går nu. Jag kör ju av tujarötterna med högtrycken och den närmast huset visade sig vara barnkammare åt de förhatliga snäckorna. Hittade ju 20 st på samma plats härom året så de hade legat till sig i rotsystemet. De ligger ju under jord en del av tiden. Så när jag satte ner munstycket kom de farandes. Kände bara HA HAAA där fick ni era luspudlar. Eva hade säkerligen plockat upp dem och haft en räddningsexpedition. Själv blir jag lite mer mordisk.. sorry. Ungefär lika mordisk när jag hade alpklematis och stekeln härjade som värst. Gav upp dem vid stora huset men har en röd tidig klematis kvar vid stugan. Steklarna lägger ägg även på den men den klarar sig från att bli ett skelett, så jag vet inte riktigt hur den fredar sig. Fåglarna har gott om mat om de äter Vinbergssnäckor. Finns många många skal uppe i skogsbrynet så det är många. Stora rackare.

Så det är ovanstående rabatt jag eftersträvar och klurar på barriärer för snäckorna. De kommer ju både från gräsmattan och slemmar sig upp för stenarna. Det kommer före/under/efterbilder på rabatten längre fram i sommar. Just nu ser det ut som hoppsan. Men visionen finns.

Jaha, det var dagens ”Mitt i naturen” 🙂 Vi får se hur jag kan få igång systemet om det blir något jobb i rabatten idag. Tänkte gräva upp lite plantor som jag tror jag minns vart de sitter. Allt har ju inte börjat komma upp än så jag får chansa.

PS. Har alltid kallat dem Vinbärssnäcka men såg på nätet att de heter Vinbergssnäcka. Så slipper vi ha den diskussionen. Kanske skulle se till att tjäna pengar på dem och sälja till restauranger 😀 Själv avstår jag från intag av dylikt. Praktiserade på restaurang när jag gick på gymnasiet och anrättade dem. Urk säger jag bara. DS.

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 29 april, 2018 i Vardagsinlägg

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: