RSS

Solig fredag

18 Sep

men inga varma vindar. Vem bryr sig, finns kläder. Klurar på vad jag skall satsa på idag. De nya rutorna är klara så jag tänkte ev åka upp till Krillan och hämta dem. Är i o f inte klar för kittning ännu. Skall skubba av lite med stålborste då det är gamla småsprickor i träet som inte går att värma bort. Införskaffat terpentin så att det går att späda till basfärgen så nu har jag allt hemma. Har gräs att gräva bort också. Eva hjälpte mig att sätta kanten på rabatten, sedan kom mammas 80 års dag och sedan, ja, ibland är mitt minne si och så och veckorna går 🙂 Så det satsar jag på. I o f har inte ryggen varit pigg heller varpå den övningen inte är en ultimat sysselsättning. Men nu så borde det gå. Får tänka mig för.

Tre plusgrader inatt. Var orolig för att tomaterna i hörnet skulle frysa men det hade vänligheten att hålla sig på plus. Det är många på G att mogna så jag hoppas att det hinns med. Får vara vaksam på temperaturen. Ifjol frös ju en hel del och det gick inte att få dem att mogna inne.

Igår kände jag mig lite duktig faktiskt. Började städa i mjölkkammaren – alltså lilla rummet innan man går in i gamla ladugården (laggårn som vi säger). Det har sett ut i kammern om vi säger så. Förr hade farfar träsvarven där och idag skall alla gamla träklampar på övre hyllan bort. Syrran kanske vill ha det som tändved till pannan. Annars får det gå på brännbart. Bänken blev städad och omplockad och jag hoppas att vi kan hålla det så. Vill gärna ha ner Sven’s gamla snickarbänk, men osäker på om den går att få in eller om den får stå i laggårn så det mesta där är oljigt och det vore bra med en ren träyta som arbetsbänk. Laggårn är bra. Den har varit verkstad sedan ja, 50-talet kanske. De hade lite djur under kriget, sedan ändrades användandet. Det är därför vi har de gamla namnen kvar. Logen, ränne, mjölkkammern, laggårn och så dyngstan, som varit traktorgarage i bra många år. Avträdet (dasset) snickrade pappa igen och satte panel när vi gjorde om fasaden på 80-talet. Lite synd för det var lite mysigt, om man nu kan kalla det så. Vi lekte mycket därinne nä vi var små. Jodå, locken var fastsatta. Två fjöl och en liten för ungar som inte kunde hoppa upp 🙂 Men dörren kan nog öppnas om man vill det. Den låstes då utifrån med en drethusknarvel – alltså en träbit som kunde snurra runt. Ja alla dessa gamla ord. Tycker det är viktigt att hålla kvar det äldre språket. Ja kanske in så viktigt med just nämnda 🙂 Men i övrigt så har jag konstaterat att jag tillhör generationen som är mitt emellan. Många av de unga slänger sig mest med slang och utrikiska ord. Tror att mycket mynnar i att idag umgås man inte lika flitigt över generationsgränserna. Korsord är en bra sak för att få lite bättre ordförråd. Språkförståelsen har lite att önska på sina håll.

Från det ena till det fjärde. Jag beställde nya recept på astma och allergitabletterna för ett par veckor sedan. Dagen därpå fick jag meddelande om att en läkare på vårdcentralen skulle ringa mig som igår. Undrade varför men tänkte att det reder sig när han ringer. Jag svarade och han presenterade sig och sa sedan. Ja varför ville du att jag skulle ringa?? Eh… vänta nu tänkte jag, nu är det nog lite tokigt. Men, vi pratade på och jag funderade på om jag kunde ta upp något så att något kunde komma ut av det. När vi var klara hade han glatt skrivit ut ett recept på nässpray 🙂 Ja jisses. Vill man ha kontakt är det nästan hur svårt som helst och har man inte planer på att ha kontakt med dem så ringer de 🙂

Såg ni på Fyraåringarna igår? Ja men oj så hjärtevärmande och såå bra att de berättar om hur de har haft det i livet. Att det faktiskt inte är gamla paket som sitter, utan de har erfarenhet, gått igenom en massa och en gång varit unga även de. Tror att detta experimentet kommer falla väl ut. Goa ungar och bra pedagoger med. Fatta vad ledsamt trist de måste ha om de mot förmodan inte har personal som hinner med eller aktivitetsmänniskor som kan ha roliga inslag i vardagen. När jag var ute på olika boenden med mitt lilla program För knoppen och kroppen där jag satt och sjöng med dem och gjorde RGRM-rörelserna och fick igång glada ansikten och sångkompisar, där kan vi tala om att jag kände att jag var rätt ute med mina ambitioner. Tack och lov för Spotify där originalartisterna sjöng och minnet glimmade till på de som var i demensdimman. På vissa ställen forslade personalen ner dem och avvek som en avlöning för att ta paus och lät mig ta hand om allt. En okänd människa de aldrig träffat. På andra ställen avvarade de en eller två i personalen. Vilket tillslut blev ett krav för jag kan ju inte ta hand om någon som blir akut sjuk, tvärarg eller går sin väg. Bästa stället var i grannkommunen som, kors i taket, då, hade en kontaktperson på studieförbundet som de anlitat, som brann för detta att de äldre skulle ha bra aktiviteter. Hon hjälpte massor och var helt övertygad att detta var en riktigt bra grej. När man har 15 boende och 8 från personalen/aktivitetsgruppen med sig, kan ni ju tänka er vilket drag det blev 😀 Skrivit om detta förut i bloggen, men då jag såg programmet igår känner jag att jag verkligen hoppas att medel skall anslås igen så att jag kan få komma ut och göra skillnad. Kvinnan de hade svårt att nå då hon satt i sin egen värld. Höll hennes händer och gjorde armrörelserna försiktigt, sjöng och tänkte att möjligtvis kanske hon hör mig. Då började tummarna stryka mina fingrar och gardinen åkte upp, hon såg på mig, skrattade och log och blev tårögd. Personalen bara tittade och undrade vad tusan som hände då de hade haft svårt att få kontakt. Musik är ett kraftfullt redskap. Helt klart. Samt detta att tal- och sångcentrum inte är på samma ställe i hjärnan. Kan de inte tala kan de allt som oftast sjunga eller åtminstone gnola. Hjärnan är fantastisk ändå. Om det fortsatte året därpå? Icke, båda aktivitetsgrupperna togs bort av kommunen 😦

Avslutar med en bild från… ja det är väl 2010 tror jag när jag startade upp firman och gjorde broschyr. Hur som, där ser ni färgerna vi jobbar med. Blått för höger och rött för vänster. Införskaffade partyhandskar som är silkiga. Motsvarande hand kunde jag ju inte använda, men klippte av dem och gjorde en ”konståknings handske” så kunde jag använda fingrarna på musplattan när jag använde powerpoint i andra grupper. Märkte att det gjorde mycket för dem när jag höll deras händer när det var mjukt och silkigt. Skulle tro att det blev som när man stryker pälsen på en katt.

Uppe i headern ser ni länk till RGRM om ni undrar och vill läsa mer om metoden. Hopps, dags att avsluta dagens roman 😀 // Svejs!

 
1 kommentar

Publicerat av på 18 september, 2020 i Vardagsinlägg

 

Ett svar till “Solig fredag

 1. Znogge

  18 september, 2020 at 21:48

  Visst gör hösten sitt intåg men jag badade i förrgår. 18 grader i vattnet och så skönt. Med andra ord så märks det att Sverige är ett avlångt land.

  Di effektivitet är alltid lika imponerande!

  God helg!

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: