RSS

Vattnet sprutar

14 Maj

ut från taket då rännorna inte hinner få undan allt när det brakar ner. Men skönt väder ändå. Skall snart ge sig säger prognosen och det verkar som om det stämmer. Vi senaste uppdateringen av datorn fick jag upp MSN-väder som val nere på listen vid klockan och det är väldigt träffsäkert. Börjar ljusna nu så det blir väl någon mer skur under dagen skulle jag tippa. Men hujjans vad blött… SÅ tacksam för att Eva hjälpte oss att klippa hela gräsmattan igår. Hon är en pärla ♥ Själv har jag förflyttat merparten av blomstren från kuvösen till norra altanen så det gäller att få till placeringarna så det inte blir för stark sol som knäcker de små men jag tror det blir bra. Det är i alla fall uppiggande för dem att komma ut än att stå i kuvösen. Tomaterna har jag fått ner i urnorna och de får stå på norrsidan nu och vänja sig. Hängde ut 5 blomlådor vid fönstren på västersidan och altanen på stugan. Svårt att tro att det blir mer frost, men blir det så får jag vara med i matchen och täcka dem.

Då de två klematis som jag haft i stora rabatten inte blivit som jag vill, de är jättefina när de blommar men oj så magra, så fick de nu komma upp ur backen, rensas och placeras för tillväxt i separat kruka. Den ena är igång och skjuter även från botten, men den andra såg inte munter ut, provklippt men den är inte grön. Dock avvaktar jag avyttring. Allt är sent här i år. Grävde även upp luktpionen jag fick för flera år sedan och som inte direkt växt sig stor där den stått och då den jag grävde upp och förvarade i stor kruka när jag gjorde om rabatten har överlevt vintern i växthuset och nu är stor och fin, gör jag samma med denna. Dillpionen jag fick av grannen härom året kommer tillbaka. Så nu har jag både bond- och dillpion. Gillas.

Då jag skall reparera och måla husets sockel/mur har jag grävt dike så jag får arbetsyta mellan rabatten och sockeln som behöver rengöras innan jag kan måla. Så nu kommer det upp liljor och annat ur jordvallen och jag hoppas att jag inte knosar för mycket. Det var för varmt igår att jobba med detta och jag får försöka pricka in torra dagar. Tur att jag är flexibel med tiden som livet ligger nu.

Vi har ju fått en kotte som kuttrar runt här och igår hittade Amigo den under rampen till altanen och jag gav den knalikar och den knaprade i sig så jag vet att den fick mat. Musse kom också och jag fick mota bort honom då han började äta av maten. Ett fat med vatten som var nog lågt för den att nå och jag fick fylla på en gång under eftermiddagen. Osäker på om den vipplat till fatet eller om den faktiskt drack. Den låg kvar där och sov i värmen så jag fick se till att ge den skugga och petade på den när jag började bli oroligt. Låg på sidan så jag såg tassarna. Fick putta lite mer innan den ryckte till men sedan sov den igen. Vet inte om det var som det skulle så jag höll ett vakande öga hela kvällen tills det var dags att gå in för dagen. Vid 22-snåret kollade jag igen och då var den borta och fatet var tomt och när jag kollade mot ljuset såg det ut som att det var någon som lapat rent. Katt, kotte eller annat djur är ju svårt att säga men jag väljer att tro att den fick i sig vätska.

Galet varmt även för fyrbeningarna under gårdagen. Amigo var helt slut så syrran fick bära honom bitvis när vi gick tillbaka hem från bygdegården efter att ha hämtat våra ”bygdekassar” med kakor, honung, ägg, pelargon mm som föreningen ordnat. Stor eller liten kasse och allt förberett och vi kunde hämta den mellan kl 14-15. Mamma gick med och körde allt på rulleracern. Hon är mör i armarna idag 🙂 Lutande väg och rullen är inte lättstyrd när det är tunga saker i den. Om hon ändå envist knatar på? Vi är väl släkt? 😀

Jag hade en motig morgon igår, kände inte alls för att gå på morgonen då kroppen var mör efter onsdagens promenad och trädgårdsjobb, men efter att ha velat fram och tillbaka så sa jag OK till sys och vi gick ut mot torpet. Varmt? Jovars 🙂 Tur ändå att vi gick så tidigt. 6,5 km blev det. Stegräknaren landade på 19600 steg igår när jag summerade och då var 11 000 av dem promenaderna och resten i trädgården. Gratismotion 🙂 Kan säga att syrrans kropp är i en helt annan division när det är varmt mot hur vinterhalvåret är. Jäklar vilken speed hon fick upp. Bra det, då kom vi hem snabbt 🙂 I förrgår sa hon att ja vi går men inte snabbt och inte långt. När vi väl kom hem hade vi avverkat 7,5 km 😀 Dock var snittfarten i appen inget att hurra för men då hade vi tjötat med grannarna en god stund också så vi stod stilla. Igår var det helt andra siffror men samma hastighet när man kollar på kartan efteråt. 3 km (runt 30-35 min) så är värmen igång så det är minimum för att få igång förbrukningen i systemet.

På måndag blir det en tur till stan och då måste jag köpa mer blomjord. Änglamark-säckarna vi köpte på coop är slut och de vill jag inte ha igen. Galet grova delar i för finplantering så jag fick gå igenom all jord innan jag satte om plantorna och mycket svartmull i så det blir jätteblött och nästan kväver. Blomsterlandets var för grusigt och inte någon direkt skjuts och Hallselforsjorden funkar nog bäst ute så den har inte heller hjälp till vad gäller att få fart på plantorna. Får se vart vi hittar. Har ett kompostnät med färdig mumsig kompostjord som jag nu blandar upp med det jag öste ut från växthuset. Där blev det gödselsäckar året innan så det är inte urlakad jord där heller. Egen blandning och uppblandat med jorden i säckarna så hoppas jag det blir bra. Skeptisk på jord som skall vara special special och nu när allt skall anpassas för ekologisk och vegansk odling skall det bytas grejer i och ifjol kom ju förgiftningsbitar som kväste tomatodlingar och annat då det visade sig att biprodukten som var godkänd för ekologisk odling innehöll växtgift… kostade vissa jordföretag en hel del i både goodwill och ersättning.

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 14 maj, 2021 i Vardagsinlägg

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: